Monday 24 August 2009

Gegrilde en gebakken groenten kunnen schadelijk zijn voor je tanden.


Verschillende topkoks leren ons dat het gezond is om gegrilde groenten te eten. Geroosterde groenten zijn gezond en behouden meer smaak dan gekookte groenten. En ze zijn ook goed voor onze spijsvertering. Maar uit onderzoek een groep specialisten in Bundee, in Schotland, blijkt dat het eten van geroosterde groenten schade kan aanbrengen aan het gebit en tot erosie of slijtage leiden.



De onderzoekers hebben groenten geanalyseerd doe gedurende 45 minuten in de over zijn gebakken of gegrild. Ze onderdekten dat aubergine en paprika een verhoogde zuurgraad krijgen, vergelijkbaar met frisdranken, die het gebit veel kwaad doen.Het is daarom belangrijk altijd je tanden te poetsen, een half uur na een maaltijd met gegrilde groenten, het liefst met een electrische tandenborstel.

“De zuurgraad van een ratatouille die in de over is bereid is hetzelfde als die in frisdranken die, als ze regelmatig worden geconsumeerd, schade aanbrengen aan het tandglazuur en tanderosie veroorzaken”, zo verklaart Dr Graham Chadwich van de School of Dentistry. De resultaten van de studie werden als in 2006 gepubliceerd, maar slecht weinig mensen beseffen de effecten van groenten op het gebit.

No comments:

Post a Comment