Tuesday, 25 August 2009

Tandvriendelijke kauwgom?


Al jaren wordt er gediscussieerd over het effect van kauwgum op de gezondheid van onze tanden en gebit. Sommige specialisten vinden het goed om kauwgum te kauwen na een maaltijd, omdat het de productie van speeksel stimuleert, voedsel resten verveegt en de effecten van sommige bacteriƫn en zuren neutraliseert. Dit zou het risico van tandplak en gaatjes kunnen voorkomen.

Anderen wijzen echter op problemen. Er wordt op gewezen dat er problemen kunnen ontstaan met de kaakspier, wat uiteindelijk kan lijden tot pijn in de kaken en hoofdpijn. Daarnaast zijn sommige specialisten bang dat er in suikervrije kauwgom altijd vormen van andere zoetmakers zitten die schade kunnen aanbrengen aan het gebit.

Tegenwoordig is er kauwgom met xylitol op de markt. Veel erkende onderzoeken hebben bewezen dat het kauwen van deze kauwgom een positief effect heeft op gebits verzorging. Xylitol kan de ontwikkeling van bacteriƫn tegengaan en daarmee de kans op gaatjes verkleinen. Het kauwen van Xylitol rijke kauwgom kan het risico van tand afbraak afnemen met 80 procent.

Natuurlijk is het kouwen van kauwgom nooit een vervanging voor het poetsen van tanden. Het advie sbluijft om regelmatig, twee of drie keer per dag de tanden te poetsen met een normale of electrische tandenborstel.

No comments:

Post a comment